Background

Bitan je pun tanjir, a ne samo izgled jela

Bitan je pun tanjir, a ne samo izgled jela

Bitan je pun tanjir, a ne samo izgled jela

- Televizijski kuvari, kada biste ih stavili u restorane, ne bi se baš dobro snašli. Jednostavno, iza njih stoji cela produkcija tako da se uvek može vratiti kada pogreše i sve na kraju bude lepo upakovano. U restoranima nemamo prostora za grešku, a sve mora da bude savršeno - kaže Lazar.

Lazar Filipović (39) koji je već skoro dve decenije kuvar, tvrdi da se ovo zanimanje poslednjih godina veoma promenilo i da je u velikoj ekspanziji.

- Ne može svako da bude kuvar. Upoznao sam mnogo ljudi koji su, gledajući raznorazne kulinarske emisije, imali neopisivu želju da postanu kuvari. Kada su videli da TV kuvanje nema veze sa pravim kuvanjem u restoranima i hotelima, pa čak nemaju puno ni dodirnih tačaka, poprilično su se razočarali. Svi žele da budu kuvari kao Džejmi Oliver, ali to nije to. Dobar kuvar treba da poseduje volju i želju da non-stop uči, a ako ima samo potrebu da ovaj posao odrađuje, onda bolje da se njime i ne bavi - priča Lazar Filipović, šef kuhinje restorana “Adler”.

Pošto radi u restoranu koji stavlja akcenat na mediteransku sa primesama internacionalne kuhinje, zanimalo nas je koliko gosti vole ovakvu vrstu jela.

- Našim posetiocima je prilično bliska ovakva vrsta kuhinje. Najviše se traže pice i paste. Imamo i sladolede koje radimo po italijanskoj recepturi. Svi sastojci su prirodni i baza je mlečna, a ne biljna. Vrlo malo ima aditiva. Takva je situacija i sa kolačima koji su specifični za naše podneblje - kaže on.

Često se dešava da jela u kućnim varijantama ne ispadnu onako kako stoji u receptima i kako je zamišljeno. Ali i pored toga u slast se pojedu. Međutim, sasvim drugačija situacija je u restoranima.

- U kućnoj varijanti, mi jelo koje ne ispadne dobro pojedemo, a ono što se pravi u restoranima i što ne ispadne adekvatno i nije dobro ne bi trebalo da izađe ispred gosta. Uglavnom ostane u kuhinji gde kasnije sa kolegama uočimo greške, ali se često dešava da se pojede među osobljem. Treba uočiti grešku i sledeći put je ispraviti - ističe Lazar.


Kuvar nam otkriva da li danas gosti više preferiraju egzotična ili tradicionalna jela.

- Nema tu puno autentičnih srpskih jela. Pre desetak godina je počela ekspanzija fjužn kuhinje gde se miksuje azijska i mediteranska kuhinja i spajaju totalno nespojive namirnice. Na primer, lignje i jagode se stavljaju zajedno u salatu. Sada je to postalo malo pomodarstvo, ali ja mislim da je ljudima i dalje bitno da pojedu dobru i kvalitetnu porciju omiljenog jela. Bitan je pun tanjir, a ne samo tačkice u tanjiru i izgled. I dalje ima lokala i restorana gde se bave tom vrstom kuhinje. Međutim, postoje i oni koji uživaju u molekularnoj gastronomiji i kojima je najbitniji izgled - smatra Lazar.

RECEPT PLUS

Pene karbonara

POTREBNO: 80 g parmezana / 1 jaje / 80 g guančale / 160 g pene / biber krupno mleveni / 25 g pekorina.

PRIPREMA: U tiganju propržiti guančale i dodati skuvanu testeninu. U činiji, sa strane, umutiti jaje i dodati rendani parmezan i krupno mleveni šareni biber. Umešati dok se ne dobije kompaktna masa. Sjediniti testeninu i umućeno jaje sa parmezanom i servirati. Na kraju posuti rendanim pekorinom i dodati još bibera po ukusu.

Izvor: Dafina Dostanić, Blic

Kategorije
Poslednje vesti
Tags